Wat je niet wilt horen als je ongewenst kinderloos bent

Als dierbare van iemand die ongewenst kinderloos is, geef je vaak met de beste bedoelingen allerlei opbeurende en goedbedoelde adviezen. Helaas bereik je hier vaak juist het tegenovergestelde mee, omdat het vaak ‘dooddoeners’ zijn waarmee je het verdriet van je dierbare vriendin of familielid juist bagatelliseert. Hieronder heb ik een aantal van deze ‘dooddoeners’ op een rijtje gezet:

Ach,je bent nog jong

Als je ongewenst kinderloos bent, maakt het niet uit hoe oud je bent. De leeftijd doet er echt niet toe als zwanger worden niet lukt. Ook als je jong bent, brengt een onvervulde kinderwens veel stress en frustratie met zich mee.

Er zijn toch genoeg behandelingen mogelijk

Er zijn inderdaad verschillende behandelingen mogelijk als je zwanger wilt raken. Deze behandelingen geven echter geen enkele garantie op een zwangerschap. Daarnaast zijn deze behandelingen zowel lichamelijk als emotioneel erg zwaar, dus daar begin je niet ‘zomaar even’ aan.

Je moet er niet te veel mee bezig zijn

Als je midden in vruchtbaarheidsbehandeling zit, ben je daar 24 uur per dag mee bezig. Je leven staat in het teken van onderzoeken, jezelf injecteren, echo’s, puncties en veel ziekenhuisbezoeken. Probeer er dan maar eens niet te veel mee bezig te zijn.

Ga eens op vakantie, dan kom je vast zwanger terug

Vakantie is goed voor ontspanning, maar lost je vruchtbaarheidsproblemen niet op.

Je kunt altijd nog een kindje adopteren.

Adopteren is inderdaad een optie wanneer zwanger worden niet lukt. Voordat je een kindje gaat adopteren, is het wel erg belangrijk dat je de onmogelijkheid om een kindje van jullie zelf te krijgen een plekje hebt kunnen geven. Daar komt ook nog bij dat een kindje adopteren niet in 9 maanden is geregeld en je mist natuurlijk ook die bijzondere ervaring van het zelf zwanger zijn.

Is pleegzorg niet iets voor jou?

Ook hier geldt, dat je eerst het ongewenst kinderloos zijn verwerkt moet hebben. Ook is het niet zo dat iedereen in aanmerking voor een pleegkindje. Een pleegkindje komt met aardig wat bagage en je moet er zeker van zijn dat je dit echt kunt en wilt.

Ach, bij ons heeft het ook een half jaar geduurd

Een half jaar proberen is niets vergeleken met al de behandelingen en onderzoeken die iemand met een onvervulde kinderwens moet doorstaan. Door deze opmerking voelt iemand die ongewenst kinderloos is, zich niet serieus genomen.

Het komt wel goed

Je weet nooit of een kinderwens in vervulling zal gaan, dus zeg dit nooit.