Tips om je dierbaren te steunen

Ken jij iemand die (nog) ongewenst kinderloos is en wil je hem of haar een hart onder de riem steken? Lees dan vooral de volgende tips. Voor de directe omgeving van stellen die worstelen met ongewenste kinderloosheid is het immers ook een moeilijke tijd!  

Daarom volgen hier een aantal tips die kunnen helpen om je dierbaren tot steun te zijn:

Vermijd het woord ‘loslaten’

Als je als stel in een behandeltraject zit, dan ben je voornamelijk en soms zelfs uitsluitend bezig met dit traject en je grote wens om zwanger te worden. ‘Loslaten’ is dan niet het woord dat je wilt horen!             

Erken en respecteer hun gevoelens

Reageer niet op hun gevoelens met dooddoeners als: ‘Ach, kinderen hebben is ook niet alles hoor!’ of: ‘Jullie hebben het samen toch ook erg fijn?’ Daar zit je niet op te wachten als je hele leven in het teken staat van een kindje krijgen!  

Tips om je dierbaren te steunen

Luister goed en toon oprechte interesse

Als je dierbare vrienden of familieleden praten over het moeilijke behandeltraject, over hun angsten en hun hoop, luister dan naar ze en kom niet met allerlei ‘oplossingen’. Het belangrijkste is dat er even iemand naar ze luistert wanneer ze de behoefte voelen om te ventileren. Alleen al het feit dat er iemand naar ze wil luisteren en oprecht interesse toont, is vaak al voldoende om weer even wat ‘lucht’ te hebben!   

Blijf praten en sluit niemand buiten

Vermijd onderwerpen als zwangerschap en geboorte niet, want dan kunnen ze zich juist heel erg buitengesloten voelen! Als je zelf zwanger bent, kan het lastig zijn om dit mooie nieuws met hen te delen. Ga daarom op een rustig moment naar ze toe en vertel op een rustige manier dat je zwanger bent. Er zal dan meestal met blijdschap op jouw zwangerschap gereageerd worden, maar het is ook goed om aan te geven dat je begrijpt hoe dubbel dit voor hen moet zijn.  

Stuur eens een kaartje

Stuur ze eens een kaartje naar je dierbaren die worstelen met ongewenste kinderloosheid om te laten weten dat je aan ze denkt en dat je er voor ze bent. Een kaartje met een lieve tekst wordt vaak heel erg gewaardeerd!

Vraag gewoon hoe het gaat

Door te vragen hoe het met het behandeltraject gaat, geeft je ze de kans om erover te praten. Je merkt snel genoeg of daar wel of geen behoefte aan is. Als dit niet zo is, neem dit dat niet persoonlijk en stop ook niet met ernaar te vragen, want een volgende keer is die behoefte er misschien wel! 

Heb je na het lezen van deze tips nog vragen? Neem dat gerust contact met me op. Op de pagina over Brenda kun je meer over mij lezen.