Feiten & cijfers

Feiten en cijfers

Welkom op deze pagina met feiten en cijfers over zwanger worden. Als zwanger worden niet lukt, is het fijn om meer informatie te hebben over zwangerschapskansen, vruchtbaarheidsproblemen, oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen en onderzoeken. Op websites van het ziekenhuis bij jou in de buurt kun je over het algemeen ook veel betrouwbare informatie vinden. Om je alvast een klein beetje op weg te helpen, heb ik hieronder al wat feiten en cijfers voor je op een rij gezet:   

Zwangerschapskansen:

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, wordt 80-85% binnen een jaar zwanger. Van de overige 15-20% wordt de helft binnen het daaropvolgende jaar zonder medische hulp zwanger. 

Vruchtbaarheidsproblemen:

We spreken van vruchtbaarheidsproblemen als je regelmatig seks hebt op de vruchtbare dagen maar niet binnen een jaar zwanger wordt. In Nederland krijgt 1 op de 6 stellen te maken met vruchtbaarheidsproblemen. 

Oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen:

De oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen is voor 30% te vinden bij de vrouw, voor 30% bij de man, en voor 30% ligt de oorzaak bij beide. Bij de overige 10% blijft de oorzaak onbekend.
De meest voorkomende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid zijn problemen met de eisprong, moeilijk doorgankelijke eileiders, endometriose en slechte kwaliteit van het sperma. Er zijn ook andere aandoeningen te noemen die vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken, zoals: diabetes, epilepsie, darmziekten en overgewicht.

Wanneer onderzoeken?

Onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen gebeurt pas als de vrouw na een jaar onbeschermd seksueel contact nog niet zwanger is. Is dit bij jou het geval? Ga dan naar je huisarts. Die kan zelf een aantal onderzoeken uitvoeren of je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

Bij vrouwen boven de 35 wordt na een half jaar gestart met onderzoeken.