Dag van de kinderwens 2021

Vandaag is het 17 mei “De dag van de Kinderwens”. Een aantal jaren geleden is er door kinderwensbloggers een initiatief ontstaan om deze dag te benoemen tot de dag van de kinderwens. Ik weet niet of er nog mensen zijn die hier iets mee doen, maar ik vind het wel mooi om deze dag aandacht te blijven vragen voor de kinderwens. Bijna iedereen heeft wel een kinderwens en ook als dit niet zo is , is dit natuurlijk prima.

Sommige vrouwen weten al van jongs af aan dat ze moeder willen worden en bij sommigen zoals ikzelf, komt dit pas later. Ik was niet iemand die in een vriendenboekje schreef dat ik moeder wilde worden. Heel lang heb ik gedacht dat ik geen kinderen wilde, totdat ik mijn opleiding tot maatschappelijk werker afgerond had, toen begon het bij mij te kriebelen.

Toen mijn man en ik eindelijk besloten dat we een kindje wilde gebeurde er niets. Het duurde bijna twee jaar voordat ik zwanger raakte van onze zoon. Om eerlijk te zijn had ik nog niet veel nagedacht over mijn eigen vruchtbaarheid. Op een beurs had ik ooit wel eens van endometriose gehoord, maar op het moment dat ik hier van hoorde had ik geen menstruatie klachten meer dus heb ik er verder niet bij stil gestaan. Op het moment dat zwanger worden niet lukte en we aangewezen werden op het ziekenhuis, begon het toch spannend te worden. Om eerlijk te zijn kon ik me ook niet voorstellen hoeveel impact een onvervulde kinderwens op me zou hebben tot dat ik er voor stond. Wil je meer lezen

dag van de kinderwens

Het vervullen van een kinderwens lijkt vanzelfsprekend.

In onze maatschappij wordt er vaak vanuit gegaan dat het verwezenlijken van een kinderwens heel vanzelfsprekend is. Een veel gestelde vraag is dan ook of je kinderen hebt en wanneer we ons voorstellen, vertellen we trots hoeveel kinderen we hebben en dat is natuurlijk heel mooi. Waarschijnlijk denken de meeste mensen er niet bij na dat er in het gezelschap misschien ook mensen zijn die niet in de gelukkige positie zijn om hun kinderwens te vervullen. Het is goed om hier bij stil te staan en de vraag of je kinderen hebt of wanneer de kinderen komen achter wegen te laten.

Een onvervulde kinderwens kan voelen als rouw.

Hoe langer een zwangerschap op zich liet wachten, hoe wanhopiger, machtelozer en gefrustreerder ik werd. Iedereen om mij heen leek zomaar zwanger te worden en wat ik ook deed ons lukte het niet. Een kinderwens is zo iets intens en het zit zo in iedere vezel van je lijf dat wanneer dit niet in vervulling lijkt te gaan je daar echt door geraakt kan zijn. De toekomst zoals ik hem in mijn hoofd had werd misschien geen werkelijkheid en dat maakte me verdrietig en boos. Bij iedere poging waarbij je niet zwangerschap wordt kan dit voelen rouwen. Het is belangrijk dat mensen dit weten, zowel de stellen zelf als mensen uit de omgeving.

Maar wat zeg je dan wel?

Wanneer iemand verteld dat ze ongewenst kinderloos is in het belangrijk om niet met goedbedoelde adviezen te komen. Ook het vertellen van succesverhalen van mensen die niet zwanger konden worden maar toch zwanger terug kwamen van vakantie zijn niet helpend. Vraag hoe het voor de persoon is dat zwanger worden niet wil lukken of dat ze ongewenst kinderloos zijn. Bied een luisterend oor zonder te oordelen en in te vullen.

Zorg goed voor jezelf.

Tegen iedereen met een kinderwens wil ik zeggen: zorg goed voor jezelf, praat over je gevoelens met mensen die je vertrouwd en die naar je luisteren en geef aan wat je nodig hebt in moeilijke tijden.

Heb je een keer behoefte aan een luisterend oor van iemand die weet hoe het is als je kinderwens niet makkelijk in vervulling gaat. Wil je samen met mij kijken hoe je op een andere manier met je uitdagingen om kunt gaan. Naam dan gerust contact met me op.

Aanbieding!

Voor deze dag heb ik een aanbieding. Vandaag kun je mijn e-boek: ‘Als een zwangerschap op zich laat wachten’ met korting bestellen. Je betaald dan geen 12,50 maar 9,95. Wil jij tips lezen over hoe je anders om kunt gaan met je (nog) onvervulde kinderwens, hoe je met je partner beter deze tijd door kunt komen en meer lezen over vruchtbaarheid. Bestel dan mijn e-boek via DEZE link met de kortingscode: BRKINDERWENS

Liefs Brenda

Dag van de kinderwens 2021