De 1e week van november is de Europese week van de vruchtbaarheid.

De 1e week van november is de Europese week van de vruchtbaarheid en vragen we in Europa aandacht voor de vruchtbaarheid in alle facetten. Vanaf het moment dat meisjes gaan menstrueren wordt er vooral de nadruk gelegd op het niet zwanger raken, maar er wordt niet bij stil gestaan dat vruchtbaarheid iets is waar je trots op mag zijn en waar je zuinig op moet zijn.

Week van de vruchtbaarheid 2020

Voorlichting van jongs af aan!

Het is belangrijk om aan  jonge meiden te vertellen dat ze zuinig moeten zijn op hun vruchtbaarheid. Een eerste stap daarin is om open te zijn over menstruatie. Hier heerst ook nog een taboe op en er wordt niet veel over gesproken. Veel meiden kampen met menstruatieklachten en worden hierin niet serieus genomen, want pijn hoort erbij. Wanneer we meiden leren dat helse pijnen tijdens je menstruatie niet normaal zijn en we ze hier niet mee laten doorlopen maar hen hierin beter begeleiden, bestaat er een kans dat we hiermee hun vruchtbaarheid kunnen “redden”.

Mijn ervaring met vruchtbaarheid en vruchtbaarheidsproblemen.

Zelf had ik als jonge dame hevige menstruatie klachten en kon ik niet zonder pijnstiller functioneren. Daarnaast had ik last van veel bloedverlies. Op dat moment wist ik niet beter en omdat mijn huisarts ook vertelde dat dit erbij hoorde heb ik er niet veel aandacht meer aanbesteed en ben ik gestart met anticonceptie om mijn menstruatie klachten te verminderen.

Lange tijd ging het goed want ik had geen klachten meer tijdens mijn menstruatie en toen ik aan de prikpil ging was mijn menstruatie helemaal gestopt dus daar was ik erg blij mee. (Dat mijn neerslachtigheid op dat moment een bijwerking was van de anticonceptie wist ik op dat moment nog niet).

Maar op het moment dat ik stopte met de anticonceptie en zwanger worden maar niet wilde lukken, moest ik toch weer denken aan die hevige menstruatie van vroeger. Ik had ooit wel eens gehoord van endometriose, maar dat was toen ik al aan de pil was en toen viel de menstruatie wel me dus toen dacht ik dat ik geen endometriose kon hebben, maar toen kwam de angst toch wel weer terug.

Uiteindelijk zijn wij een jaar nadat ik gestopt was met de pil doorverwezen naar de fertiliteitsafdeling van het ziekenhuis. Na heel veel en lang wachten en veel onderzoeken bleek ik dus toch endometriose te hebben. Waarschijnlijk vanuit mijn pubertijd toen ik zo veel klachten had. Ik denk dat de prikpil mij gered heeft van het doorgroeien van de endometriose. Doordat ik niet meer menstrueerde is de groei van de endometriose haarden gestopt. Dit wil niet zeggen dat ik pleit voor anticonceptie. In tegendeel. Ik vind het belangrijk dat er zorgvuldig met de vruchtbaarheid om gegaan wordt en dat er meer over gesproken wordt zodat meiden en vrouwen weten waar ze op moeten letten en daarmee weten wanneer ze hulp van een huisarts of gynaecoloog moeten inschakelen.

1 op de 6 stellen krijg namelijk te maken met vruchtbaarheidsproblemen.

Ondanks dat 1 op de 6 stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen, heerst er nog steeds een taboe op dit onderwerp. Vrouwen schamen zich ervoor dat ze niet zwanger kunnen raken en mannen voelen dat ze falen omdat ze hun vrouw niet zwanger kunnen maken. Net als dat je er niets aan kunt doen dat je ziek wordt kun je er vaak ook niets aan doen dat je vruchtbaarheidsproblemen hebt en het is dan ook niet iets waar je je voor hoeft te schamen.

Als kinderwenscoach begeleid in mijn praktijk vrouwen en stellen om met deze moeilijke tijd om te gaan. Vruchtbaarheidsproblemen hebben invloed op veel facetten in je leven.

  • Je wordt dagelijks geconfronteerd met je gemis van een kindje
  • Je relatie kan onder druk komen te staan, omdat jullie allebei anders omgaan met jullie gemis en verdriet
  • Het is lastig om vruchtbaarheidsbehandelingen te combineren met een baan. Je bent afhankelijk van je cyclus en moet naar het ziekenhuis wanneer je cyclus daar klaar voor is
  • Omdat je het gevoel hebt dat weinig invloed hebt op wat er gebeurt, voel je je machteloos
  • Je loopt ziekenhuis in en uit en leeft daarmee tussen hoop een vrees
  • Mensen uit je omgeving weten vaak niet hoe ze op je situatie moeten reageren, dit brengt extra spanning met zich mee
  • etc.

Boek: ‘Als een zwangerschap op zich laat wachten’.

Mijn praktijk staat in Zwolle en helaas kan ik vanuit daar niet iedereen begeleiden. Mensen verkiezen liever persoonlijk contact boven contact via de computer en dat begrijp ik natuurlijk. Om toch iedereen een steuntje in de rug te bieden heb ik een e-boek geschreven voor vrouwen en stellen die zwanger willen worden, maar nog niet gestart zijn met een vruchtbaarheidsbehandeling. (Het boek kan je ook handvaten bieden wanneer je al wel een vruchtbaarheidsbehandeling gestart bent, maar dan moet je even door de manier van schrijven heen kijken.)

In dit boek geef ik informatie over alle facetten van een (nog) onvervulde kinderwens. Niet alleen over het (eventuele) medische traject waarin je terecht kunt komen, maar ook over bijvoorbeeld de impact die een (nog) onvervulde kinderwens heeft op de relatie met je partner en met anderen in je directe omgeving. Ook vind je er allerlei praktische tips waarmee je zélf aan de gang kunt om je kansen op een zwangerschap te vergroten.

Als ervaringsdeskundige en kinderwensbegeleider hoop ik met dit e-boek alle vrouwen te bereiken voor wie een bezoek aan mijn praktijk, om welke reden dan ook, niet mogelijk is, met als doel om ook hen te kunnen steunen en begeleiden in deze moeilijke periode waar ze helemaal niet op voorbereid waren en die een enorme impact heeft op hun leven.

SPECIALE AANBIEDING VOOR DEZE WEEK:

DEZE WEEK KUN JE MIJN E-BOEK BESTELLEN MET EEN KORTING VAN 20% MET CODE BRENDA-WVDV. VIA DEZE LINK KUN JE MIJN E-BOEK BESTELLEN.

Wil je iets kwijt of heb je een vraag? Neem dan contact met me op via het dit formulier of via info@kinderwensbegeleiding.nl of 06-41494913.

De 1e week van november is de Europese week van de vruchtbaarheid.