Rouw om je (nog) onvervulde kinderwens

Wanneer je graag zwanger wilt raken en dit niet lukt, krijg je iedere maand te maken met rouw om je (nog) onvervulde kinderwens. Iedere maand dat de menstruatie begint, je een negatieve zwangerschapstest hebt of de bloeduitslag negatief is krijg je weer een teleurstelling te verwerken. Hoe ga je hier mee om en hoe werkt rouw eigenlijk, daar wil ik je in deze blog meer over vertellen.

Rouwen om je (nog) onvervulde kinderwens.

Tijdens gesprekken en workshops gebruik ik vaak de verlies cirkel om meer duidelijkheid over te geven over het verlies dat je meemaakt tijdens een vruchtbaarheidsbehandeling. De verliescirkel gaat uit van 6 stadia die je doorloopt wanneer je een verlies mee maakt. Het is belangrijk om deze stadia volledig te doorlopen en niet een aantal stadia over te slaan. Wanneer je dit wel doet heb je geen tijd om je emoties volledig te verwerken en krop je deze op. Op lange termijn kan dit emotionele problemen veroorzaken waardoor je lichamelijke klachten of een burn-out kan krijgen.

De 6 stadia van de rouw cirkel zijn:

  1. Welkom van je kindje in je hart;
  2. Hechten aan het kindje en je toekomst als gezin;
  3. Intimiteit/nauwe verbinding met je man en je kindje;
  4. Verlies;
  5. Rouwen om je verlies;
  6. Betekenis geven aan je verlies.

Wat ik regelmatig tegen kom is dat vrouwen een deel van deze cirkel overslaan. Dit gebeurd vaak omdat je na een mislukte vruchtbaarheidsbehandeling of een poging om zelf zwanger te raken vaak alleen denkt aan de volgende behandeling of de volgende maand. Je staat dan niet stil bij het verlies waar je op dat moment mee te maken hebt. Hierdoor krop je je emoties op die er op een later moment uit gaan komen. Wanneer je jouw emoties erkend en echt doorleeft lucht dit op en kan je daarna verder met een nieuwe poging om zwanger te raken.

Wil je samen met mij kijken hoe deze rouwcirkel bij jouw eruit ziet en hoe jij hier mee om gaat? Neem dan contact met me op. We maken dan een afspraak en werken dit uit naar jouw specifieke situatie.

Rouw om je (nog) onvervulde kinderwens