Zwanger na een vruchtbaarheidsbehandeling!

      Reacties uitgeschakeld voor Zwanger na een vruchtbaarheidsbehandeling!

Je bent zwanger na een vruchtbaarheidsbehandeling en dit is waarschijnlijk heel onwerkelijk. Iets waar je zo lang voor gevochten hebt is nu gelukt. Je bent eindelijk zwanger van je zo gewenste kindje. Maar nu.

Je had gehoopt dat je helemaal in de wolken zou zijn, maar het tegendeel is waar. Je bent bang dat de zwangerschap misschien niet goed zal verlopen. De eerste 12 weken zijn vaak erg spannend omdat dit een onzekere periode is en 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam eindigt. Omdat het voor jouw al niet vanzelfsprekend is om zwanger te raken heb je waarschijnlijk meer kennis dan de meeste vrouwen en weet je dat je na twaalf weken ook geen garantie hebt op een gezond kindje.

Zwanger na een vruchbaarheidsbehandeling

Hoe reageert de omgeving?

Je omgeving vind vaak dat je moet genieten omdat dit is waar je zo lang op gewacht hebt. En als je dan zegt dat dit moeilijk is omdat je bang bent dat er iets mis gaat, is daar vaak weinig begrip voor. De algemene regel is namelijk dat je moet genieten van je zwangerschap. Je omgeving weet vaak niet hoe ze met je angst en onzekerheid om moeten gaan. Daarom proberen ze je op te beuren en iets positiefs te zeggen. Helaas zijn dit dan ook vaak opmerkingen waar je niet veel mee kunt. En geloof me, ik weet er alles van.

De onzekerheid is heel normaal!

Als eerst wil ik jullie vertellen dat het heel normaal is dat je onzeker bent over je zwangerschap. Het is niets om je voor te schamen. Je hebt hier zo lang naar toe geleefd dat het heel onwerkelijk is dat het nu eindelijk zo ver is. Misschien heb je in social media groepen gezeten voor vrouwen in een vruchtbaarheid traject of zit je hier nog in en heb je hier ervaringen gehoord waar je angstig van geworden bent. De meeste vrouwen die op een natuurlijke manier zwanger raken gaan meer onbevangen een zwangerschap in omdat ze minder op de hoogte zijn van de risico’s.

Zelf was ik ook erg angstig toen ik zwanger was. Ik kon het niet geloven dat ik eindelijk zwanger was en was bang om het kindje te verliezen. Naarmate de zwangerschap vorderde en ik het kindje ging voelen werd mijn angst minder omdat ik af en toe bevestiging had dat het kindje leefde. Wat mij hielp was dat ik van andere vrouwen hoorde dat zij dit ook meegemaakt hadden, daardoor voelde ik me minder alleen.

Hoe ga je om met de onzekerheid?

  • Je onzekerheid mag er wezen. Laat het toe en stop het niet weg.
  • Praat er met iemand over die je serieus neemt.
  • Bespreek je angsten met je verloskundige en vertel waar je zorgen vandaan komen.
  • Vertel je omgeving wat hun reactie met je doen.
  • Zoek professionele hulp, als je die nodig hebt.

Wil je graag in een persoonlijk gesprek praten over je angsten en over de vruchtbaarheidsbehandeling die je nodig gehad hebt om zwanger te raken? neem dan gerust contact met me op.

Heb je een vraag waar je graag over wilt lezen in een van de volgende blogs? stuur me dan gerust een berichte via het contact formulier of info@kinderwensbegeleiding.nl