Leren omgaan met je onvervulde kinderwens.

      Reacties uitgeschakeld voor Leren omgaan met je onvervulde kinderwens.

Wanneer je te horen krijgt dat je kinderwens niet in vervulling gaan, stort je wereld in. Je moet leren omgaan met je onvervulde kinderwens. Maar hoe doe je dat. Hoe ga je om met zo’n groot verlies. In deze blog: “Leren omgaan met je onvervulde kinderwens”, zal ik hier meer over vertellen.

Het is belangrijk om te weten dat leren omgaan met je onvervulde kinderwens een rouwproces is. Je moet afscheid nemen van je kindje dat er in je hart al was. Je had het al een plekje gegeven in je toekomst en misschien had je hem of haar al een naam gegeven. Dat je toekomst er anders uit gaat zien dan je had verwacht moet je verwerken en dit heeft tijd en aandacht nodig. Je moet uitzoeken wie je bent als je geen moeder wordt, wat ga je dan met je leven doen, wil je blijven doen wat je doet of ga je iets anders doen, iets wat je echt leuk vind. Dit zijn allemaal vragen die boven kunnen komen als je te horen krijgt dat je ongewenst kinderloos blijft.

Leren omgaan met met je onvervulde kinderwens

Hoe ga je om met je verdriet:

Als eerst is het belangrijk om stil te staan bij je verdriet, je pijn en je boosheid. Het is heel logisch dat je wereld op dit moment in stort en je het gevoel hebt dat je leven geen nut heeft. Laat dit ook maar even toe het is goed voor de verwerking om de pijn te voelen en niet weg te drukken of te negeren. Veel vrouwen met een onvervulde kinderwens krijgen later last van depressieve klachten omdat ze hun emoties hebben opgekropt of niet serieus hebben genomen.

Praat met mensen bij wie je je prettig voelt. Dit kunnen ouders, vrienden of familie zijn. Maar wat ook helpt is lotgenoten contact. Zij weten hoe jij je voelt en hebben een soort gelijke ervaring meegemaakt. Op social media vind je veel groepen waar je lotgenoten tegen komt. Freya organiseerd regelmatig bijeenkomsten waar je lotgenoten kunt treffen om met ervaringen uit te wisselen.

Ga naast het rouwen ook kijken wat je leuk vind om te doen en waar je energie van krijgt. Rouwen kost namelijk veel energie, maar je moet ook energie krijgen om je leven op weer op te pakken.

Neem bewust afscheid van je kinderwens. Dit kun op verschillende manieren doen. Kies hiervoor een manier die bij jouw past. Er zijn vrouwen die een afscheidsbrief schrijven, anderen laten een balon op en weer anderen sturen familie en vrienden een kaartje om te laten weten dat er geen kindje gaat komen. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om afscheid te nemen van je kinderwens. En hiermee zeg ik natuurlijk niet dat je daarnaar geen verdriet meer mag hebben. Het verdriet om je missende kindje zal nooit helemaal weg gaan. Op bepaalde momenten komen deze emoties en gevoelens weer boven en hebben ze weer even aandacht nodig, dat hoort erbij. Maar hiermee kan je gevoelsmatig een hoofdstuk afronden en je verdriet toe laten die er mag zijn.

Heb je naar het lezen van deze blog behoefte aan een gesprek of heb je nog vragen dan mag je altijd contact met me opnemen. Wil je weten wanneer ik weer een workshop geef over ongewenste kinderloosheid neem dan even een kijkje op de agenda.