Aandacht voor jouw miskraam.

      Reacties uitgeschakeld voor Aandacht voor jouw miskraam.

Wist je dat 1 op de 4 vrouwen wel eens een miskraam krijgt? Dat is echt heel veel. Dat betekend dus ook dat jij vast wel iemand kent die ook een miskraam gehad heeft. Maar omdat er niet veel over gesproken wordt weten we het niet van elkaar. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan jouw miskraam zodat je het kindje van je miskraam een plekje geeft in jouw leven.

Aandacht voor jouw kinderwens

Helaas rust er nog veel taboe op een miskraam. Mensen uit de omgeving weten vaak niet wat ze moeten zeggen, of komen met een opmerking die goed bedoeld is, maar die jouw kwetst. Ook wordt er vaak gevraagd hoe lang je zwanger was. Alsof een kindje in een prille zwangerschap verliezen minder erg is als wanneer je al langer zwanger was. Een kindje verliezen is altijd moeilijk hoe lang je zwanger was doet er niet toe. Het is dan ook niet nodig om pijn te vergelijken. Iedereen voelt op zijn manier en gaat er op zijn of haar manier mee om.

Bij een miskraam komen vaak verschillende emoties kijken. Misschien voel je je schuldig over iets wat je gedaan hebt, of je bent boos op je zelf of je lichaam en natuurlijk niet te vergeten het verdriet. Familie en vrienden weten niet altijd goed te reageren waardoor je je erg eenzaam kunt voelen. Het is dan fijn om met mensen te praten die naar je luisteren en wellicht om met lotgenoten te praten om erkenning te vinden.

Rouw

Wanneer je je kindje verlies, verlies je niet alleen het kindje je in je buik. Je verlies je toekomst beeld samen met je kindje, je gezin. Het maakt dan niet uit hoe lang je zwanger geweest bent. Wanneer je zwanger bent maak je een beeld van je kindje. Je fantaseert over de toekomst, wellicht heb je al een voorkeur voor geslacht en ben je al namen aan het bedenken. Wanneer je dan een miskraam krijgt en je kindje verliest valt je hele toekomstbeeld dat je had weg.

Workshop: “Rouw na een miskraam”

Ik heb een workshop ontwikkeld waarin jouw miskraam centraal staat. Het is een dag waarin alle gevoelens er mogen zijn en waarin we actief bezig gaan. De dag staat in het teken van jouw miskraam en van het kindje dat je mist. Meer informatie over de workshop vind je HIER.

Individueel traject

Heb je last van schuldgevoel en verdriet als je denkt aan je kindje die je mist en wil je liever in een één op één situatie aandacht geven aan jouw miskraam, dan bied ik een individueel traject aan die zeer effectief is weet ik uit eigen ervaring. Hierover lees je meer op DEZE pagina.