Ongewenst kinderloos en schuldgevoel

      Reacties uitgeschakeld voor Ongewenst kinderloos en schuldgevoel

Ongewenst kinderloos en schuldgevoel gaan vaak samen. Wanneer een kinderwens niet of moeilijk in vervulling gaat heeft dit veel invloed op je leven. Je grootste wens die je hebt en iets wat bij iedereen vanzelfsprekend lijkt voor jullie niet weggelegd. Wanneer dan blijkt dat de oorzaak bij jou ligt kan dat schuldgevoel met zich mee brengen. Er zijn verschillende mensen tegen over wie je je schuldig kan voelen.

Schuldgevoel naar partner

Ongewenst kinderloos en schuldgevoel gaan vaak samen. Wanneer je het gevoel hebt dat het aan jouw ligt dat jullie samen geen kindje kunnen krijgen kun je een schuldgevoel hebben tegenover je partner. Je wilt heb zo graag een kindje geven en wilt hier alles voor doen. Door jouw gaat dit een moeilijker dan je gehoopt en verwacht had. 

Schuldgevoel naar ouders

Waarschijnlijk wil je naast jezelf ouders maken ook je ouders opa en oma maken. Als dat niet lukt kun je je schuldig voelen tegenover hen. Doordat jij vruchtbaarheidsproblemen hebt zullen je ouders misschien nooit ervaren hoe het is om opa of oma te zijn. 

Zwangerschap in je omgeving

Wanneer een dierbare zwanger is en jij ongewenst kinderloos bent, kun je je schuldig voelen omdat zij niet blij durven te zijn over hun zwangerschap omdat ze bang zijn om jouw te kwetsen. Ze kunnen niet uitbundig blij zijn omdat ze zich daarover wellicht schuldig voelen tegen over jouw.

ngewenst kinderloos en schuldgevoel

Hoe ga je om met schuldgevoel:

  • Besef je dat je zelf niets kunt doen aan je vruchtbaarheidsproblemen. Je kunt er niets aan doen dat jouw dit overkomt. Waarschijnlijk doe je er al alles aan om zwanger te worden of heb je er alles aangedaan om zwanger te worden. 
  • Bespreek je gevoel. Als je je gevoel bespreekt lucht het vaak al op. 
  • Luister naar wat anderen zeggen en laat het echt binnen komen zonder ja maar…….

Wil je verder praten over dit onderwerp neem dan gerust contact met me op.