De wens voor een broertje of zusje.

      Reacties uitgeschakeld voor De wens voor een broertje of zusje.

De wens voor een broertje of zusje kan voor een kind groot zijn. Laatst kwam ik een meisje naar me toe van een jaar of 5. Ze vertelde me dat ze graag een zusje wilde. Heel naief vroeg ik haar of haar mama een baby in haar buik had. Het meisje wist me te vertellen dat ze de dit niet had, maar wel graag wilde. Daarom ging haar moeder naar de dokter, nou ja niet echt een dokter maar een… ze keek me vragend aan. Op mijn vraag of haar moeder naar een gynaecoloog ging gaf ze een bevestigend antwoord. Er volgde een bijzonder gesprek waarin ik vertelde dat een gynaecoloog inderdaad kan helpen wanneer iemand een kindje wil, maar dat ze als het lukt niet kunnen kiezen voor een jongen of een meisje. Dit bijzondere gesprek was de inspiratie voor deze blog.

Mama ik wil ook graag een baby thuis.

Op een gegeven moment gaan kinderen baby’s leuk vinden en komt de vraag wanneer er bij hen een baby komt. Wat doe je dan? Houd je je eigen gevoelens voor jezelf of praat je eerlijk over je eigen gevoel. Vanaf welke leeftijd betrek je een kind bij je kinderwens en wat vertel je wel en niet. Hoe vertel je een kind dat jullie zelf een grote kinderwens hebben voor een volgend kindje en dat jullie ongelofelijk jullie best doen om deze droom te verwezenlijken.

Hoe ging dat bij ons.

Zelf heb ik ook voor dit dilemma gestaan. Ons zoontje was ongeveer anderhalf toen zijn wens voor een broertje of zusje begon en hij in iedere kinderwagen dook die voorbij kwam en baby baby riep. Och wat vond ik dat lief, maar ook zo pijnlijk. Ik wilde zelf ook zo graag nog een baby maar of dit ooit ging lukken was maar de vraag. Ik had deze interesse nog helemaal niet verwacht en vond het best confronterend. Toen deze fase een tijdje bleef heb ik heb verteld dat wij ook graag een broertje of een zusje voor hem wilde, maar dat we niet wisten of dit ging lukken. Het is misschien wat vroeg, maar ik ben er van overtuigd dat kinderen voelen als er iets is. Daarom heb ik het hem verteld. Op zijn eigen niveau en zonder poespas en moeilijke woorden. Op de leeftijd van mijn zoontje bleef het hierbij en vroeg hij niet verder. Dit is natuurlijk anders wanneer kinderen wat ouder zijn. Maar ook dan ben ik er van overtuigd dat je een kind best kan vertellen hoe de vork in de steel zit.

Hoe praat je met je kind over jullie kinderwens.

Over het algemeen zijn kinderen rond een jaar of drie toe aan een gesprek over het krijgen van baby’s. Op deze leeftijd beginnen ze te beseffen dat er baby’s in hun omgeving geboren worden en gaan ze vragen stellen.

  • Wees eerlijk en positief
  • Laat je kind vragen stellen over de situatie en beantwoord deze op zijn/haar niveau
  • Geef je kind ruimte voor zijn/haar verhaal
  • Let wel op dat je je eigen emoties onder controle hebt. Je kind mag best weten dat je verdrietig bent, maar het is beter om hele heftige emoties niet te tonen

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Uitgerekend jij schreef een mooi artikel over hoe je met je kind in gesprek gaat over het wel of niet krijgen van kinderen.

Contact

Wil je met iemand praten over je dilemma, neem dan gerust contact met me op.