Het effect van een onvervulde kinderwens op latere leeftijd.

      Reacties uitgeschakeld voor Het effect van een onvervulde kinderwens op latere leeftijd.

Het komst steeds vaker op mijn pad, “oudere dames” die ongewenst kinderloos zijn gebleven. Ook laatst sprak ik een wat oudere dame die ongewenst kinderloos is gebleven. Ze vertelde me dat ze niet zo lang geleden in een burn out terechtgekomen was, omdat ze haar ongewenste kinderloosheid niet verwerkt heeft. Het effect van een onvervulde kinderwens op latere leeftijd kan erg groot zijn. Dit wordt door de omgeving vaak niet erkent.

Ben je daar nu nog niet over heen?

Het effect van een onvervulde kinderwens op latere leeftijd kan groot zijn. De vraag “Ben je daar nu nog niet over heen?, is daarom niet gepast. Omdat je al lang weet dat je ongewenst kinderloos zal blijven wordt er onterecht vanuit gegaan, dat je hier nu wel over heen bent. Het tegen over gestelde is echter waar. Een onvervulde kinderwens is iets wat invloed heeft op je hele leven. Het is namelijk iets wat blijvend is en wat niet zal veranderen. In iedere levensfase loop je tegen confrontaties aan die te maken hebben met het ongewenst kinderloos zijn.

Ongewenst kinderloos duurt je hele leven.

Wanneer je ongewenst kinderloos bent, blijft dit je hele leven bij je. Wanneer je het feit dat jullie geen kinderen gaan krijgen en plekje in je leven gegeven hebt ben je er nog niet. In je omgeving word je geconfronteerd met feestelijke gelegenheden die jij niet mee zult maken. Kinderen die naar de basisschool gaan, kinderen die hun zwemdiploma halen, kinderen die hun schooldiploma halen. Kinderen die gaan trouwen, vriendinnen en zussen die oma worden. Dit zijn allemaal gebeurtenissen die jij niet van je kinderen gaat meemaken. Dit kan confronterend zijn. Het is dan fijn wanneer je mensen om je heen hebt die begrijpen dat je hier moeite mee hebt.

Wat kun je zelf doen om begrip te krijgen.

Mensen in je omgeving hebben vaak echt geen idee hoe het voor jouw voelt om geen kinderen te hebben en allemaal belangrijke gebeurtenissen in je leven te missen. Het is goed om te vertellen hoe het voor jouw is dat je niet kan meepraten over onderwerpen die voor de meeste mensen heel normaal zijn. Wanneer je mensen mee neemt in jouw wereld gaan ze na denken over jouw kant van het verhaal en kunnen ze begrip op brengen voor jouw. Wanneer je het moeilijk vind om te vertellen wat er in je om gaat is het misschien een idee om een brief te schrijven zodat je je verhaal kunt vertellen zonder onderbroken te worden. Wellicht kun je op deze manier meer begrip en steun creëren voor jouw situatie.

Boek: “Leven zonder kinderen”.

Pas kwam ik er achter dat er een boek is uitgegeven door Annemiek van Soest over dit onderwerp. Zij heeft 12 verhalen gebundeld in een boek. Ik heb het zelf nog niet gelezen, maar kan me voorstellen dat voor vrouwen die in deze situatie het prettig is om ervaringen van anderen te lezen waarin ze zichzelf herkennen. Via DEZE link vind je meer informatie over het boek en kun je hem bestellen.