De invloed van een miskraam op je relatie

      Reacties uitgeschakeld voor De invloed van een miskraam op je relatie

Wanneer je de twee streepjes op je zwangerschapstest te zien krijgt is dat heel bijzonder. Voor de een gaat het heel snel en voor de ander heeft het wat langer geduurd. Hoe dan ook het blijft een mooi moment. Maar als de zwangerschap op een bepaald moment te vroeg eindigt is dit heel verdrietig. De invloed van een miskraam op je relatie is groot.

De invloed van een miskraam op je relatie.

Je hebt zelf vast wel gemerkt dat jij en je partner verschillend om gaan met jullie miskraam. Dit is heel normaal. De vrouw heeft de lichamelijke verandering door de zwangerschap gevoelt en heeft de miskraam zelf ervaren. De man staat er dan soms maar een beetje als een buitenstaander bij. Vooral als de zwangerschap pril was heeft de man ook nog niets kunnen zien of voelen. Dat maakt het voor de man allemaal wat abstracter. Daarnaast zijn mannen meer doeners en vrouwen meer denkers en voelers, dat merk ik in mijn praktijk ook. Als mannen ergens mee zitten gaan ze aan het werk, sporten, op stap of ze sluiten het af. Voor vrouwen is dit anders, zij praten graag over gevoel en wat ze meemaken. Dit veroorzaakt regelmatig onbegrip en eenzaamheid. De vrouw heeft het gevoel dat de man geen verdriet heeft om het kindje dat jullie zijn verloren. De man voelt vaak wel degelijk verdriet, maar verwerkt dit op een andere manier.

Samen en alleen

Het is belangrijk om elkaar de ruimte te geven om op je eigen manier met jullie verlies om te gaan. Een miskraam heeft een grote impact op je leven en je zult deze deels zelf een plekje moeten geven. Ik zeg deels alleen omdat jullie het deels samen moeten doen, maar ook deels alleen. Ik wil jullie een aantal tips geven die jullie kunnen helpen.

  • Geef elkaar de ruimte om ook alleen je verdriet een plekje te geven.
  • Zorg dat jullie vaste momenten inplannen om samen over jullie verdriet te praten.
  • Wanneer praten thuis lastig is door te veel afleiding, ga dan samen wandelen of ga aan tafel zitten met de tv en radio uit.
  • Veroordeel elkaar niet op de manier waarop jullie met je verdriet om gaan. Er is geen goed of fout.
  • Blijf samen leuke dingen doen.

Kom je er zelf niet uit en wil je graag hulp bij het een plekje geven van je miskraam in jullie leven. Kijk dan HIER wat ik voor jouw kan betekenen.