BRP gemeente zwolle.

      Reacties uitgeschakeld voor BRP gemeente zwolle.

Vanaf vandaag mogen doodgeboren kindjes geregistreerd worden in het BRP. Daarom ben ik bij mij in de gemeente Zwolle gaan onderzoeken hoe zij hier in staan. Dit was nog niet zo gemakkelijk. Op de website is hierover niets te vinden. Ik kwam uit op erkenning ongeboren vrucht. Ik dacht hoezo ongeboren vrucht. Een kindje is wel degelijk geboren en het is geen vrucht maar een kindje. Na een gesprek met de gemeente bleek dit te gaan om erkenning van het kindje dat de moeder draagt zodat de vader het gezag krijgt. Er is dus digitaal nog geen afspraak te maken om je kindje te erkennen. De mevrouw van de gemeente bevestigde dat er idd nog geen informatie op de website staat, dat moet nog.

Contact met de gemeente Zwolle.

Ik heb contact gehad met de gemeente Zwolle om te vragen hoe zij om gaan met het registreren van een doodgeboren kindje in het BRP. Nou dat was een hele toer. Ik werd een paar keer doorverbonden voordat ik de juiste persoon aan de lijn had. Wanneer je een doodgeboren kindje of en kindje dat je na een miskraam verloren bent wilt registreren in het basis register heb je een geboorte akte nodig van de gemeente waar het kindje geboren is. Wanneer er geen akte is opgemaakt moet dit alsnog gebeuren. Hiervoor heb je wel bewijs nodig dat je echt zwanger geweest bent. Het is aan de gemeente ambtenaar om te beslissen of het bewijsmateriaal voldoende is om een akte op te maken. Met deze akte ga je naar de gemeente waar je woont en kun je het kindje laten bijschrijven in het BRP.

Hoe zit dit bij een vroege miskraam.

In een andere blog heb ik gelezen dat kindjes die door een vroege miskraam helaas niet bij ons mochten komen ook geregistreerd kunnen worden. Dit lijkt dus in de gemeente Zwolle niet zo te zijn. Er kan geen bewijs geleverd worden dat het kindje bestaan heeft. Hierdoor kun je geen geboorte akte laten maken en kun je het kindje dus niet registreren. Over het algemeen word ook het geslacht van een kindje geregistreerd. Het geslacht van een kindje van een vroege miskraam is onbekend dus deze kindjes kunnen niet geregistreerd worden.

Een dubbel gevoel.

Ik begrijp best dat wanneer je geen bewijs hebt dat je zwanger geweest bent het moeilijk is om een kindje bij je persoonsgegevens te laten registreren. Maar aan de andere kant lijkt het me niet dat mensen kindjes laten registreren die nooit bestaan hebben.

BRP registratie goed voor verwerking

Ik denk dat het goed kan zijn voor verwerking om je kindje bij je gezin te mogen registreren. Het is immers wel een kindje die je bij je gedragen hebt of dit nu lang of kort geweest is. Voor de meeste vrouwen en mannen maakt het kindje altijd deel uit van hun leven.

Wil je weten de gemeente waarin jij woont met de nieuwe wet BRP om gaat. Neem dan contact met hen op en vraag naar hun werkwijze.