Stress en vruchtbaarheidsbehandelingen.

      Reacties uitgeschakeld voor Stress en vruchtbaarheidsbehandelingen.
stress rond vruchtbaarheidsbehandelingen

Stress rond vruchtbaarheidsbehandelingen.

Stress rond vruchtbaarheidsbehandelingen komt veel voor. De onzekerheid of je ooit ouders zult worden is erg stressvol. Je begint het traject met hoop en wellicht ook met spanning. Het spuiten van hormonen kan erg spannend zijn waardoor je stress kunt ervaren. Je moet namelijk jezelf injecteren dat is iets waar niemand naar uit kijkt. Daarnaast weet je niet wat de hormonen met je gaan doen. De een wordt er een wandelende tijdbom door, terwijl een ander nauwelijks bijwerkingen heeft. Daarnaast moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor echo’s hoe regel je dit met je werk.

Spanning tijdens de wachtweken.

Als je dan de 2 weken van spuiten, echo’s en terugplaatsing hebt gehad begint het wachten. Iedere maand hoop je weer op de gewenste 2 streepjes. De eerste week wil vaak nog wel, dan is het fijn om even rust te hebben. De 2e week wordt spannender lichamelijk voel je van alles. Je vraagt je af of wat je voelt een goed teken is of dat je lichaam je voor de gek houdt. Waarschijnlijk zoek je het internet af na succes verhalen waar je hoop uit haalt.

Wel of niet testen.

Test je op de datum dat je menstruatie zou beginnen of waag je een vroege test. Misschien durf je wel niet meer te testen en wacht je een week voordat je het durft te wagen. Zelf hoorde ik tot de laatste categorie. Na veel negatieve testen kon ik de teleurstelling niet meer aan. Ik wachtte daarom een week voordat ik een test durfde te doen en meestal was het dan al niet mee nodig omdat de menstruatie doorbrak. Maar op een of andere manier vond ik dat minder erg dan een negatieve test.

Ik wil jullie een aantal tips geven om met stress om te gaan tijdens je vruchtbaarheidsbehandelingen.

  • Het is belangrijk om te blijven praten over wat er in je om gaat. Dit alleen al kan stress verlagend zijn.
  • Neem iemand in vertrouwen op je werk. Het is lastig om iedere keer dat je naar het ziekenhuis moet iets te moeten verzinnen.
  • Laat je gevoelens er zijn. Druk ze niet weg. Het is goed om af en toe stil te staan bij je gevoelens zodat je ze een plekje kunt geven en kunt ontladen.
  • Houd een dagboek bij als je van schrijven houdt. Zo kun je in een veilige omgeving toch je gedachten en gevoelens kwijt zonder dat iemand je er op aan kijkt.
  • Doe ontspanningsoefeningen om te ontspannen.

Ervaar jij stress tijdens je vruchtbaarheidsbehandeling en wil je hier graag met iemand over praten? kijk dan HIER wat ik voor je kan betekenen.