Kinderwens en verstandelijke beperking

      Reacties uitgeschakeld voor Kinderwens en verstandelijke beperking

Vorige maand kreeg ik een bericht van een ambulant begeleider. Zij vroeg of ik een stel met een verstandelijke beperking kon begeleiden met hun kinderwens. Ik vond dit een mooie vraag. In het verleden ben ik zelf ambulant begeleider geweest dus deze doelgroep is mij niet geheel onbekend. Natuurlijk hebben deze mensen ook gevoelens en soms ook een kinderwens. Vaak is het voor deze mensen niet wenselijk om zwanger te raken omdat ze de opvoeding van een kindje niet aankunnen, maar hebben ze wel deze gevoelens. Nu is mij gevraagd om hen te helpen om met hun kinderwens om te gaan.

Toen ik mijn praktijk opzette heb ik ooit wel aan deze mogelijkheid gedacht, maar dat ik deze vraag nu ook echt krijg vind ik heel bijzonder. We moeten nog even kijken of het stel zelf ook open staat voor begeleiding, maar alleen de aanvraag alleen vind ik erg mooi.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben natuurlijk ook behoeftes net als wij. Het is belangrijk om hun gevoelens serieus te nemen en met hen in gesprek te gaan.

  • Laat ze vertellen waarom ze een kindje willen,
  • Wat zouden ze met het kindje willen doen,
  • Hoe ziet een dag en nacht er met een kindje uit?
  • Wat heeft een kindje nodig
  • Wat kan de cliënt een kindje beiden?

Daarnaast is het belangrijk om te kijken hoe er op een andere manier in hun behoefte voorzien kan worden.

Het is belangrijk samen met de cliënt te kijken wat de mogelijkheden zijn zodat de cliënt het gevoel heeft dat zij serieus genomen wordt en eerder een passende oplossing vind.

Ken je zelf iemand met een verstandelijke beperking die hulp kan gebruiken bij haar kinderwens. Neem dan gerust contact met me op.