Vruchtbaarheidsbehandeling tijdens je werk.

      Reacties uitgeschakeld voor Vruchtbaarheidsbehandeling tijdens je werk.
Vruchtbaarheidsbehandeling tijdens je werk.

Het combineren van vruchtbaarheidsbehandelingen en werk kan erg ingewikkeld zijn. Als je een vruchtbaarheidsbehandeling tijdens je werk ondergaat moet je regelmatig naar het ziekenhuis voor, echo’s,  onderzoeken en als alles goed gaat een terugplaatsing. Je bent dan erg afhankelijk van  hoe je lichaam op de hormonen reageren en wanneer er plek is in het ziekenhuis.

Daarom heb ik deze blog: “vruchtbaarheidsbehandelingen tijdens je werk” geschreven. Hierin geef ik je tips waarmee je rekenschap kunt houden wanneer je tijdens je werk naar het ziekenhuis moet.

Als je een drukke baan hebt, is het erg lastig om dit te combineren met een vruchtbaarheidsbehandeling. Je moet vrij vragen van je werk  of je moet een smoes verzinnen zodat je collega’s en werkgever niet weten dat je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat.  Dit alles kan erg stressvol zijn boven op de stress die je al ervaart over het wel of niet slagen van je behandeling.

Recht op betaald verlof.

Omdat IVF lichamelijk en psychisch zwaar is, is er in 2011 besloten dat vrouwen die een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan recht hebben op verlof op dagen dat zij een behandeling ondergaan. Sommige vrouwen blijven een hele dag thuis wanneer ze een echo hebben en andere vrouwen werken dezelfde dag nog wel. Wanneer een punctie gepland staat nemen vrouwen vaak een hele dag verlof, omdat een punctie een pijnlijke ingreep kan zijn. Dit is dan ook een reden waarom er besloten is om verlof te geven voor dit soort ingrepen.

Voor het bezoek aan het ziekenhuis heb je recht op  betaald verlof. Dit geld dus ook voor vruchtbaarheidsbehandelingen.  Wanneer je met je werkgever in gesprek wilt om te vertellen over je kinderwens en je vruchtbaarheidsbehandeling is het goed je voor te bereiden op dit gesprek. Freya heeft een mooie folder gemaakt over vruchtbaarheidsbehandeling en werk. Deze zou je kunnen printen en mee nemen zodat je deze aan je werkgever kunt geven. De folder vind je op https://www.freya.nl/brochures/vruchtbaarheidsbehandelingen-en-werk/

Nog even de Tips op een rij:

  • Bereid je goed voor op het gesprek met je werkgever. Bedenk goed wat je wilt vertellen en wat je nodig hebt van je werkgever.
  • Wanneer mogelijk is het kun je het beste eerlijk zijn over je vruchtbaarheidsbehandeling. Zo hoef je geen smoesjes te verzinnen voor je afwezigheid.
  • Kun je je werkgever niet inlichten, overweeg dan de bedrijfsarts of een andere collega op de hoogte te brengen van je vruchtbaarheidsbehandelingen. Zo heb je iemand waar je op terug kunt vallen wanneer je het moeilijk hebt.
  • Een bedrijfsarts heeft beroeps geheim dus deze mag deze kennis niet met je werkgever delen zonder jouw toestemming.
  • Geef ook aan je werkgever of bedrijfsarts aan hoe open de wilt zijn naar andere collega’s, zodat hier geen misverstanden over ontstaan.

Wil je in een persoonlijk contact verder praten of met lotgenoten je ervaringen delen. Kijk dan HIER voor de mogelijkheden.

Hoe ervaar jij vruchtbaarheidsbehandelingen tijdens je werk? Laat het hieronder weten. Heb je tips voor anderen deel ze dan gerust zodat je anderen verder kunt helpen.