Geloof en een (nog) onvervulde kinderwens

      Reacties uitgeschakeld voor Geloof en een (nog) onvervulde kinderwens
Geloof en een (nog) onvervulde kinderwens.

Het is weer december, een maand waarin bij veel mensen het geloof een belangrijke rol speelt. Wanneer je leven voorspoedig verloopt is het geloven in GOD mooi. Maar wat nu als je zo gewenste kindje op zich laat wachten, als andere mensen wel zwanger raken en jij niet. Wordt dan je vertrouwen in GOD niet heel erg op de proef gesteld? Ik heb een tijd geleden een gesprek gehad met Jorien Ouweneel van “mijn leven is ok”. Zij bied psychosociale begeleiding aan mensen met een (nog) onvervulde kinderwens bij wie het geloof een rol speelt in het leven. Wil je meer over haar weten kijk dan op www.mijnlevenisok.nl.

Een bijzonder gesprek.

Jorien belde mij op omdat zij net als ik een eigen praktijk gestart is. Om ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën te ontwikkelen hebben we afgesproken elkaar te ontmoeten. Ik vond het een bijzonder gesprek, over geloof, werk en mooie ideeën.

Om eerlijk te zijn ben ik zelf niet gelovig opgevoed. Ik heb wel op een katholieke school gezeten, dus heb wel het een en ander van dit geloof mee gekregen, maar er zijn natuurlijk meer stromingen. De mening die ik dus heb over dit onderwerp is niet vanuit ervaring maar vanuit visie en inlevingsvermogen. Om eerlijk te zijn ben ik soms best jaloers als ik hoor hoeveel steun mensen aan het geloof hebben. Als het even niet mee zit, is god er altijd voor je om naar je te luisteren en je te steunen. Best een mooi idee.

Wat vind GOD van IVF?

Als je een zwangerschap op zich laat wachten kun je na een jaar contact opnemen met je huisarts om een doorverwijzing te vragen naar het ziekenhuis. Dit voelt voor veel stellen als een opluchting, omdat er eindelijk onderzoek gedaan gaat worden. Als het goed is krijg je dan meer duidelijkheid over waarom een zwangerschap uitblijft.

Maar als je gelovig bent kun je je afvragen wat god ervan vindt als je hulp vraagt in het ziekenhuis. Vindt hij het wel goed dat je gebruik maakt van eventuele vruchtbaarheidsbehandelingen, misschien heeft god wel een ander doel voor je in gedachten, vindt hij het wel goed als je ingrijpt is zijn wil. Dit zijn allemaal vragen die ik voorbij hoor komen.

Als je voor jezelf weet wat je wel en niet wilt, krijg je ook nog te maken met je familie en de kerk gemeenschap. Allemaal factoren die invloed kunnen hebben op de manier waarop je met het vervullen van je kinderwens om wilt gaan. Wellicht heeft je omgeving een andere visie over de wil van GOD dan jullie. Het is dan belangrijk dat jullie blijven praten en elkaar de ruimte geven met wederzijds respect op je eigen manier met de situatie om te gaan. Wellicht staat je omgeving er voor open om met een professional erbij te praten op neutraal terrein die het gesprek leid zodat iedereen de ruimte krijgt om zijn/haar verhaal te delen.

Mijn visie: 

In mijn visie heeft GOD de mens de kennis gegeven om behandelingen te ontwikkelen om ons beter of gelukkiger te maken. Is dit ook niet zo met IVF? Als goed de kennis gegeven heeft om behandelingen te ontwikkelen dan mogen we daar toch ook gebruik van maken? Hoe denken jullie hierover?

Wil je iets kwijt over dit onderwerp, laat dan gerust een bericht achter hieronder.