Wanneer komt de 2e? Secundaire kinderwens

      Reacties uitgeschakeld voor Wanneer komt de 2e? Secundaire kinderwens
secundaire kinderwens

Wanneer je een kindje hebt, maar een 2e of volgende kindje op zich laat wachten is dit heel moeilijk. Een secundaire kinderwens wordt vaak onderschat door de omgeving. Je hoort waarschijnlijk dat je blij moet zijn met het kindje dat je hebt en dat je een keer zwanger bent geweest en dat een volgende kindje ook wel zal komen. Dit zijn opmerkingen die erg pijnlijk kunnen zijn. Ik wil dan ook de omgeving die dit leest op het hart drukken om voorzichtig te zijn met dergelijke opmerkingen.

Zelf krijg ik deze vraag ook regelmatig of mensen vragen of ik er maar 1 heb. Ja ik heb er maar 1 en de onzekerheid of er ooit een 2e kindje mag komen is al erg genoeg. Het doet pijn dat mensen vergeten hoe de 1e weg voor ons geweest is en het is überhaupt maar de vraag of het een 2e keer gaat lukken als we het aan durven. Helemaal omdat we besloten hebben de medische molen niet in te gaan. Als moeder natuur niet meewerkt dan houd het in ieder geval op.

Het is niet gek dat je een erg dubbel gevoel hebt bij het weer zwanger proberen te raken. Je weet immers waar je aan begint en hoe moeilijk dit kan zijn. Dat maakt het misschien wel extra spannend. Als je niet weet wat je te wachten staat ga je wat meer onbevangen het traject in, je weet immers niet goed waar je aan begint.

Voor mij is het ook erg dubbel hoor. Ik ben super blij met wat ik heb en ik geniet er optimaal van. Maar tegelijkertijd weet ik daarbij ook wat ik ga missen als ik dit niet nog een keer mee mag maken.

Misschien heb je het gevoel dat je niet verdrietig mag zijn omdat je al een kindje hebt waar je blij mee moet zijn. Het gemis naar een 2e of volgend kindje zegt niets over de liefde en de blijdschap die je hebt voor het kindje dat er al is. Het is een gevoel dat naast elkaar kan bestaan. Aan de ene kant ben je erg dankbaar met wat je hebt maar je mist ook wat je niet hebt.

Hoewel de wens naar een volgend kindje net zo sterk kan zijn als naar een 1e kindje heb je ook een andere wens. Je wil ook graag een broertje of zusje voor je kindje. Waar het mee kan spelen en waar het steun van krijgt als het groot is. Dit geeft de wens juist een extra demensie.

Ik wil jullie een aantal tips geven om met je secundaire kinderloosheid om te gaan:

  • Laat je gevoel er zijn. De blijdschap en het verdriet.
  • Ga bij jezelf na wat je wel en niet wilt vertellen aan naasten.
  • Bereid je voor op lastige vragen zodat je niet met je mond vol tanden staat.
  • Zoek voor jezelf een manier om met je kinderwens om te gaan. Schrijf bijvoorbeeld een brief naar je lichaam of je kindje, maak gedichten, ga schilderen of maak muziek. Kijk voor jezelf waar je je emoties in kunt uiten.

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen. Kijk dan HIER.

Wil je eens een persoonlijk gesprek met mij om over je kinderwens te praten. Neem dan gerust contact met me op. Via 06-41494913 of info@kinderwensbegeleiding.nl